Vizelet Kreatinin Magas

A kreatinin egy olyan anyag, amely a normál anyagcsere folyamatok során keletkezik az izmokban, és azután a vesék által kiválasztódik a vizelettel. A kreatinin szintjének mérése a vérében az egyik fontos módszer a vesefunkció értékelésére. Az egészséges kreatinin szint tartomány különböző laboratóriumokban eltérhet, de általában a következő tartományokban van:

  • Felnőttek esetén: Általában 0,5-1,2 mg/dL (milligramm deciliterenként) tartományban található.

A kreatinin szint emelkedhet vagy csökkenhet különböző okok miatt:

  1. Magas kreatinin szint: A magas kreatinin szint általában azt jelzi, hogy a vesék nem működnek megfelelően, és nem képesek hatékonyan eltávolítani a kreatinint a véráramból. Ez lehet a vesebetegség, vesekárosodás vagy más veseproblémák jele. A magas kreatinin szint súlyosabb esetben akár veseproblémák tünete is lehet, például ödéma, fáradtság, hányinger vagy vizeletmennyiség csökkenése.
  2. Alacsony kreatinin szint: Az alacsony kreatinin szint általában nem jellemző, és lehet, hogy nincs is klinikai jelentősége. Nagyon alacsony kreatinin szint olyan állapotokkal vagy ritka genetikai rendellenességekkel lehet kapcsolatban, amelyek az izomzat működését érintik.

A magas kreatinin szint kezelése a kiváltó októl függ. Ha a vesék működésének romlásához vezető betegség vagy állapot van jelen, az orvos kezelést vagy egyéb beavatkozást javasolhat. A megelőzés fontos, és magában foglalja a vesekímélő életmód és az egészséges étrend fenntartását. A vesék egészségének megőrzése érdekében fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, az alkohol- és dohányzás kerülése, a cukorbetegség és a magas vérnyomás ellenőrzése, valamint a rendszeres orvosi vizsgálatok.

Vizelet Kreatinin Magas