A padlizsán egy
igazán sokoldalú zöldség, amely számos fajtában megtalálható a világon. Ezek
a különböző fajták különböző méretűek, formájúak és színűek lehetnek, így
mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt a konyhájába. Az egyik
legelterjedtebb padlizsán fajta a hagyományos lila padlizsán, amely hosszúkás
alakú és sötétbíbor színű. Ennek az fajtának a belseje fehér színű és kevés
magot tartalmaz. Egy másik népszerű fajta a fehér padlizsán, amely külsőre hasonlít
a lila padlizsánra, de belül fehér hús található. Ez a fajta enyhébb ízű,
mint a lila padlizsán. A görög padlizsán egy kisebb és oválisabb forma,
melyet gyakran töltve fogyasztanak. Íze kissé kesernyés lehet, ezért érdemes
előtte sózni és lemosni. A mini padlizsánok is nagyon népszerűek, ezek kisebb
méretűek és rendkívül dekoratívak. Ideálisak grillezéshez vagy sütéshez
egészben. Végül pedig említésre méltó még a csípős paprikás padlizsán, amely
kissé pikáns ízvilággal rendelkezik. Ezt általában Ázsiai ételekhez
használják. Összességében tehát számos különböző padlizsán fajta létezik,
mindegyik más-más ízzel és alkalmazási lehetőséggel. Érdemes kipróbálni
mindegyiket, hogy megtaláljuk a saját kedvencünket!