Az almakertészetben
számos különböző fajta almát termesztenek az egész világon, köztük
Magyarországon is. A magyar almafajták között találhatók hagyományos és
különleges fajták is, melyek kiváló minőségű gyümölcsöt teremnek. 1. Az egyik
legismertebb magyar almafajta a Jonagold, melyet a Harkányi Kutatóintézet
nemesített ki 1943-ban. A Jonagold almája nagy, sárga-piros színű és
édes-savanykás ízű. Kiváló friss fogyasztásra és süteményekhez egyaránt. 2. A
Golden Delicious is népszerű magyar almafajta, melyet szintén a Harkányi
Kutatóintézet tenyésztett ki. Ez az alma aranysárga színű, ropogós húsú és
édes ízű. Kiválóan alkalmas sütésre és főzésre is. 3. Egy másik kedvelt
magyar almafajta a Idared, melyet a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet
fejlesztett ki 1932-ben. Az Idared alma közepes méretű, pirosas színű és
kellemesen savanykás ízű. Jól tárolható és sokoldalúan felhasználható. 4. A
Red Prince egy viszonylag új magyar almafajta, melyet a Kertészeti és Élelmiszeripari
Kutatóintézet tenyésztett ki 2004-ben. Ez az alma vörös színű, lédús húsú és
édes-savanykás ízű. Nagyon népszerű friss fogyasztásra. 5. Végül említést
érdemel a Szampion almafajta is, melyet a Mélykúti Kutatóintézet fejlesztett
ki 1970-ben. Ez az alma közepes méretű, sötétvörös színű és édes ízű. Jól
tárolható és sokoldalúan felhasználható. Összességében elmondható, hogy a
magyar almafajták kiváló minőségű gyümölcsöket teremnek, melyek tökéletes
választások lehetnek mind friss fogyasztásra, mind pedig különböző ételek
elkészítéséhez. Érdemes kipróbálni ezeket a fajtákat, hogy megismerjük azok
egyedi ízvilágát!