A káposztás pogácsa
egy hagyományos magyar sütemény, amelyet többnyire sós ételek mellé, például
levesekhez vagy salátákhoz fogyasztunk. A pogácsa tésztáját lisztből, vajból,
tejfölből, tojásból és élesztőből készítjük el. Az elkészítés során először
az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a vajat,
a tejfölt és a tojást. Alaposan összedolgozzuk az összetevőket, majd
letakarva pihentetjük a tésztát legalább fél óráig. Ezután hozzáadjuk a
savanyú káposztát és ízlés szerinti fűszereket (pl. só, bors, kömény), majd
újra pihentetjük a tésztát. A pihentetés után formázhatjuk a pogácsákat kis
gombócokká vagy korongokká, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és még
egyszer pihentetjük 15-20 percig. Végül előmelegített sütőben aranybarnára
sütjük a pogácsákat. A frissen sült káposztás pogácsa illata és íze
garantáltan elvarázsolja majd mindenki ízlelőbimbóit. Próbáljátok ki ti is
otthon ezt a könnyen elkészíthető és nagyon finom magyar ételt!
