A chiapuding egy
egészséges és könnyen elkészíthető desszert, amelyet chiamagból készítenek. A
chiamagok vízzel vagy növényi tejfélékkel keverve kocsonyás állagúvá
sűrűsödnek, így alakul ki a chiapuding krémes textúrája. Az első lépés a
chiamagok áztatása legalább néhány órán keresztül, lehetőleg egy éjszakán át.
Ez segít abban, hogy a magok megduzzadjanak és krémessé váljanak. Miután
megáztattuk a chiamagokat, hozzáadhatunk ízlés szerint édesítőszert (pl. méz,
juharszirup vagy agavészirup), valamint aromát (pl. vanília kivonat vagy
fahéj) és keverjük össze alaposan. Ezután adjunk hozzá folyadékot (víz,
mandulatej, rizstej stb.) és keverjük jól össze az összetevőket. Hagyjuk
állni pár percig, majd újból keverjük össze. A chiapudingot hűtőszekrényben
tegyük pár órára vagy akár egy éjszakára is, hogy teljesen megdermedjen és
krémes állagot kapjon. A tálalás előtt díszíthetjük gyümölcsökkel, magvakkal
vagy granolával a chiapudingot. A chiapuding gazdag rostokban, fehérjékben és
egészséges zsírokbna, így tökéletes választás lehet desszertként vagy
reggelinek is. Emellett gluténmentes és vegán alternatíva is lehet azok
számára, akik ezekre az étrend irányelvekre figyelnek. Próbáljátok ki ti is
otthon a chiapuding receptjét és élvezzétek az egészséges édesség finom ízét!