Almafa Metszés

  Az almfa metszése
fontos feladat a gyümölcsfa egészséges növekedése és terméshozama
szempontjából. A megfelelő időben végzett metszés segít megelőzni a
betegségeket, javítani a gyümölcs minőségét és növelni a termés mennyiségét.
1. Téli metszés: Az almfa legjobb télen pihenő állapotban van, ilyenkor
könnyebb látni az ágak szerkezetét és meghatározni, melyiket kell
eltávolítani. Az elhalt, beteg vagy sérült ágakat mindig el kell távolítani.
2. Nyári metszés: Nyáron is fontos lehet az almfa metszése, főleg ha túl
sűrűn nőttek az ágak. Ekkor célszerű a hajtásokat rövidíteni, hogy ne
takarják el egymást és jobb legyen a levegőáramlás a fa körül. 3. Gyümölcsös
alakítása: Az almfa formázása is fontos része a metszésnek. Célunk az
egyenletes gyümölcstermés elérése, ezért figyelni kell arra, hogy ne legyenek
túl sűrűn álló ágak vagy hajtások. Fontos tudni, hogy az almfa metszése nem
bonyolult dolog, de érdemes először tanulmányozni néhány alapvető szabályt és
technikát. Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes szakember segítségét kérni a
metszés során. Az almafa rendszeres gondozása és metszése hosszú távon
meghozza gyümölcsét, így érdemes időt és energiát fektetni e fontos
feladatba. Évente legalább egyszer érdemes metszeni az almát, hogy egészséges
maradjon és bőséges termést hozzon.