A vajas zsemle egy
klasszikus reggeli vagy uzsonna finomság, ami könnyen elkészíthető otthon is.
A recept alapja egy puha és laza tészta, amit vajjal gazdagítunk az extra
ízért és szaftosságért. Az első lépés a tészta elkészítése. Ehhez keverjünk
össze egy tálban lisztet, cukrot, sót és élesztőt. Majd adjunk hozzá meleg
tejet és tojást, és gyúrjuk addig, amíg sima tésztát kapunk. Hagyjuk pihenni
egy órán át, hogy megkétszerezze méretét. Miután megkelt a tészta, oszlassuk
el rajta a vajat és gyúrjuk bele alaposan. Ez a lépés biztosítja majd a
zsemlék szaftosságát és gazdag ízét. Formázzunk kis gombócokat a tésztából,
és helyezzük őket sütőpapírral borított tepsibe. Végül hagyjuk pihenni még
egyszer fél órán át, majd kenjük meg őket tojással és szórjunk rájuk esetleg
mákkal vagy szezámmaggal. Süsük aranybarnára őket előmelegített sütőben. És
voilà! Íme a finom vajas zsemlek, amiket frissen fogyasztva igazán mennyeiek.
Kísérhetjük lekvárral, sajttal vagy akár sonkával is. Reméljük, hogy kedvet
kaptatok a kipróbálásukhoz! Jó étvágyat!
