A burgonya az egyik
legnépszerűbb alapanyag a világon, és számtalan módon felhasználható. Egyik
legfinomabb változata a sütni való burgonya, amelyet egyszerűen
elkészíthetünk otthon is. Először is válasszunk ki jó minőségű burgonyát,
amelynek sima, fényes héja van. Mossuk meg alaposan, majd hámozzuk meg és
vágjuk fel kisebb darabokra. Fontos, hogy az egyes darabok azonos méretűek
legyenek, hogy egyenletesen süljenek meg. Egy tepsibe tegyük bele a
burgonyadarabokat, majd adjunk hozzá olívaolajat, sót, borsot és egyéb
fűszereket ízlés szerint (pl. fokhagyma, rozmaring stb.). Keverjük össze
alaposan, hogy minden darab jól be legyen vonva a fűszerekkel. Melegítsük elő
a sütőt 200 fokra, majd tegyük be a burgonyát és süssük 30-40 percig, vagy
amíg aranybarnára nem pirulnak. Közben időnként forgassuk át őket, hogy
minden oldaluk egyenletesen megsüljön. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és
tálaljuk azonnal még melegen. A sütni való burgonya remek köret lehet húsételek
mellé vagy akár önálló fogásként is. Összességében tehát a sütni való
burgonya egyszerűen elkészíthető, ízletes fogás, amelyet bárki könnyedén el
tud készíteni otthon is. Jó étvágyat kívánok!
