A savanyú rakott
káposzta egy hagyományos magyar étel, amelyet általában télen vagy hideg
időben fogyasztunk, hiszen nagyon tápláló és laktató. A káposzta jól
megfűszerezett darált hússal és rizzsel töltve, majd savanyított
káposztalevélbe csomagolva kerül a sütőbe, ahol lassan, alacsony hőfokon
megsül. A recept lépéseit követve könnyedén elkészíthetjük ezt az ízletes
fogást otthon is. Először is meg kell párolni a finomra vágott vöröshagymát
és a darált húst egy serpenyőben. Miután átsült, sózzuk, borsozzuk ízlés
szerint, majd adjuk hozzá a fűszereket (pl. pirospaprika, kömény) és pároljuk
még néhány percig. Ezután vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a megfőzött
rizst. Következő lépésként vegyük elő a savanyú káposztaleveleket, és tegyünk
az aljukra egy keveset a húsos-rizses töltelékből. Tekerjük fel szorosan
őket, majd helyezzük őket egy sütőedénybe egymás mellé. Az összes töltött
káposztalevelet rakjuk egymásra a tálban, majd öntsünk rá egy kevés paradicsomszószt
vagy tejfölt. Fedjük le alufóliával és süssük 180 fokon kb. 1 órát. Ha
elkészült, tálalhatjuk langyosan vagy akár hidegen is. A savanyú rakott
káposzta remek választás lehet egy hideg téli estén, hiszen melegít és
jóllakat. Próbálja ki Ön is ezt a finom magyar ételt!
