Pászka

  A pászka húsvéti
ünnep egyik legfontosabb süteménye, amely a húsvéti asztal elengedhetetlen
részét képezi. A pászka egy hagyományos, édes kelt tészta, melynek
jellegzetességei közé tartozik a tojás és a vaj gazdagítása, valamint a
mazsola és más gyümölcsök hozzáadása. A pászka elkészítése több lépésből áll.
Először is elkészítjük a tésztát, amelyhez lisztet, élesztőt, cukrot, tejet,
tojást és vajat használunk. A tésztát dagasztjuk, majd formázunk belőle egy nagy
cipót, amit hagyunk kelni. Miután megkelt a tészta, formáljuk meg a pászkát
és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk újra kelni. Végül kenjük
meg a pászkát tojással és szórjuk meg mandulával vagy mazsolával. Süssük
előmelegített sütőben aranybarnára. A pászka elkészítése tehát időigényes
folyamat, de az eredmény igazán ínycsiklandó. A sütemény hagyományosan
húsvétkor kerül az asztalra, de akár egész évben is fogyaszthatjuk. A pászka
az ünnepi hangulat megteremtésének egyik fontos eleme, így érdemes kipróbálni
otthoni elkészítését is. Jó étvágyat!