Az otthoni
paradicsomtermesztés egy remek és kihívást jelentő hobbi, amely számos
pozitív hatással lehet az egészségünkre és a környezetünkre is. A
paradicsomle készítése pedig az egyik legnépszerűbb módszer arra, hogy a nyár
ízeit és frissességét egész évben élvezhessük. 1. Előkészületek: A
paradicsomle elkészítéséhez először is beszerezzük a megfelelő mennyiségű és
minőségű paradicsomot. Fontos, hogy csak friss és érett paradicsomokat
használjunk, mivel ez befolyásolja majd az elkészült le ízét. 2. Mosás és
aprítás: A paradicsomokat alaposan mossuk meg, majd vágjuk apró darabokra.
Lehetőség szerint távolítsuk el a magokat és a héjat is, ha nem szeretnénk
azokat benne hagyni a leben. 3. Főzés: A felaprított paradicsomdarabokat
tegyük egy fazékba, és kezdjük el főzni. Adjunk hozzá egy kevés vizet is,
hogy elkerüljük a leégést. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borsmal,
bazsalikommal vagy más kedvelt fűszerekkel. 4. Lefőzés: Hagyjuk lassú tűzön
főni legalább 1-2 órán keresztül, hogy a paradicsomok teljesen összeessenek
és az ízek jól összeérjenek. Időnként keverjük át, hogy ne égjen le az alja.
5. Palackozás: Ha már elértük a megfelelő sűrűséget és ízt, töltsük üvegekbe
vagy befőttesüvegekbe a forró levet. Szorosan zárjuk le őket, majd hagyjuk
kihűlni és tároljuk hűvös helyen. És voilà, máris elkészült a finom
paradicsomlé, amit bármikor kihasználhatunk például levesekhez, szószokhoz
vagy akár koktélokhoz is! Ne feledkezzünk meg róla, hogy ez az egyszerű de
annál ízletesebb módszer az otthoni befőzésre nemcsak pénzt takaríthatunk meg
vele hanem még egészséges ételeket is kínálhatunk családunknak!
