Osso Buco

  Az Osso Buco egy
tradicionális olasz étel, mely bár elsőre bonyolultnak tűnhet, valójában
egyszerűen elkészíthető. A neve olaszul „lyukas csontot” jelent,
ami a recept fő összetevőjére, az üdítően zamatos csontvelőre utal. Az Osso
Buco alapvetően marhahús vagy borjúhús felhasználásával készül, melyet vastag
szeletekre vágva és lisztben megforgatva elősütünk. A hús mellett az egyik
legfontosabb összetevő a zöldség alaplevet alkotó hagyma, sárgarépa és
zeller. Ezeket apróra vágva és olívaolajon megfonnyasztva adjuk hozzá a hús
mellett, majd felöntjük fehérborral és paradicsomlével. A legfontosabb lépés
azonban az osso buco elkészítésénél a hosszú főzési idő. A recept lényege,
hogy lassan pároljuk az ételt, hogy a hús megpuhuljon és az ízek jól
összeérjenek. Ezt általában legalább 1-2 órán keresztül tesszük, de akár még
tovább is lehet hagyni a tűzhelyen. Az Osso Buco tálalása is fontos szempont.
Hagyományosan citrom héjjal és petrezselyemmel díszítve szolgálják fel,
melyek frissességet és pikantériát visznek az ételbe. Az osso buco
leggyakrabban rizzsel vagy tésztával fogyasztják, hogy a finom mártást is
könnyen fel lehessen szippantani. Összességében az Osso Buco egy igazi olasz
klasszikus, mely tökéletes választás lehet egy különleges vacsorához vagy
ünnepi alkalomhoz. Bár kissé időigényes elkészíteni, a végeredmény
garantáltan magával ragadó lesz és mindenki el lesz ájulva az ízétől. Érdemes
tehát kipróbálni ezt a remek receptet otthon is!