Mennyi Az Extrém Magas Fehérvérsejtszám

A fehérvérsejtszám az egyik fontos paraméter a vérképben, és a fehérvérsejtek számának mérésével mutatják ki. A fehérvérsejtek az immunrendszer részét képezik, és szerepet játszanak a fertőzések elleni védekezésben és az immunrendszer működésében. A fehérvérsejtszám az alábbi érték tartományokban változhat:

 • Normál érték: Általában a normál fehérvérsejtszám körülbelül 4.000-11.000 fehérvérsejt/μL (mikroliterenként) tartományban van a vérben.
 • Terhesség: A terhesség során a fehérvérsejtszám kissé növekedhet, de általában továbbra is a normál tartományon belül marad.
 • Gyerekek: A gyermekek esetében a fehérvérsejtszám életkorfüggő, és változhat a csecsemőktől a serdülőkig.

A fehérvérsejtek magas értéke, amit leukocitózisnak neveznek, több különböző okból eredhet. A leggyakoribb okok közé tartozik a fertőzés, a gyulladás, a stressz vagy a bizonyos gyógyszerek szedése. A fehérvérsejtek számának növekedése lehet a szervezet természetes válasza a fertőzésre vagy a gyulladásra.

A fehérvérsejtek alacsony értéke, amit leukopéniának neveznek, is számos okra vezethető vissza, például:

 • Gyógyszerek mellékhatásai, például kemoterápia vagy bizonyos antibiotikumok.
 • Autoimmun betegségek, mint például lupus vagy rheumatoid arthritis.
 • Csontvelő problémák.
 • Bizonyos vírusfertőzések, mint például HIV.
 • Lelki okok, például krónikus stressz vagy depresszió.

Az alacsony fehérvérsejtszám miatt fokozott fertőzési kockázat áll fenn, mivel az immunrendszer gyengébb lehet. A pontos diagnózis és a megfelelő kezelés az alacsony fehérvérsejtszám okától függ. A kezelés magában foglalhatja a gyógyszerek módosítását vagy az alapbetegség kezelését. Mindig konzultáljon orvosával, ha változást tapasztal a fehérvérsejtszámában, és kövesse az orvosi ajánlásokat a megfelelő kezelés és gondozás érdekében.

A fehérvérsejtszám kezelése a magas vagy alacsony érték attól függ, mi okozza a változást. A kezelésnek mindig az alapbetegségtől és az állapottól függ, ami a fehérvérsejtszám változását okozta. Itt van néhány általános irányelv a magas és alacsony fehérvérsejtszám kezelésére:

Magas fehérvérsejtszám kezelése:

 1. Az alapbetegség kezelése: Elsődleges lépés a magas fehérvérsejtszámot okozó alapbetegség kezelése. A magas fehérvérsejtszám lehet fertőzés, gyulladás, autoimmun betegség vagy más probléma következménye. Az alapbetegség kezelése csökkenti a fehérvérsejtszámot.
 2. Gyógyszerek: A súlyos esetekben az orvosok gyógyszereket is felírhatnak a fehérvérsejtszám csökkentésére. Például citotoxikus terápiát alkalmaznak kemoterápiával kezelt rákbetegeknél a fehérvérsejtszám csökkentésére.

Alacsony fehérvérsejtszám kezelése:

 1. Az alapbetegség kezelése: Az alacsony fehérvérsejtszám okának kezelése az elsődleges lépés. Az ok lehet gyógyszeres mellékhatás, autoimmun betegség, csontvelő probléma vagy fertőzés.
 2. Gyógyszeres kezelés: Az orvosok bizonyos esetekben gyógyszereket is felírhatnak a fehérvérsejtszám növelésére, például növekedési tényezőket.
 3. Életmódváltás: Egészséges életmóddal, beleértve az egészséges étrendet és a rendszeres testmozgást, segíthet az immunrendszer erősítésében.
 4. Megfelelő táplálkozás: Az étrend és a táplálkozás is fontos a fehérvérsejtek termelése és működése szempontjából. A megfelelő tápanyagok, például vas és B-vitaminok bevitelének növelése segíthet az alacsony fehérvérsejtszám kezelésében.
 5. Védőintézkedések: Az alacsony fehérvérsejtszám miatt fokozott fertőzési kockázat áll fenn. Az alacsony fehérvérsejtszámú embereknek kerülniük kell a fertőzéseket, és oda kell figyelniük a higiéniai szabályok betartására.

Fontos megérteni, hogy a fehérvérsejtszám változásának pontos okát az orvosnak kell meghatároznia, és a kezelés mindig az okra és az alapbetegségre összpontosít. Az orvosi diagnózis és az orvosi terv követése a legfontosabb a megfelelő kezelés és gondozás biztosítása érdekében. Az önkezelés helyett forduljon orvosához, ha problémát észlel a fehérvérsejtszámával.

Mennyi Az Extrém Magas Fehérvérsejtszám