Lohikeitto

  A finn konyha egyik
legnépszerűbb és legízletesebb étele a lohikeitto, vagyis a lazacleves. Ez a
krémes, gazdag és tápláló fogás tökéletes választás hideg téli napokon, de
egész évben garantáltan elnyeri a család és barátok tetszését. A lohikeitto
alapvetően három fő összetevőből áll: lazac, burgonya és tejföl. Az
elkészítése egyszerű, így akár kezdő szakácsok is könnyedén elkészíthetik.
Első lépésként puhára főzzük a kockára vágott burgonyát egy lábasban, majd
hozzáadjuk a felvágott lazacot és folytatjuk a főzést. Mikor mindkét
összetevő már majdnem elkészült, belekeverjük a tejfölt és ízlés szerint
sózzuk, borsozzuk. A levest tálaláskor friss petrezselyemmel vagy snidlinggel
díszíthetjük. A lohikeitto rendkívül tápláló étel, hiszen gazdag fehérjében
és vitaminokban. Emellett könnyen variálható is: hozzáadhatunk zöldségeket,
például sárgarépát vagy zellert, illetve fűszerezhetjük citromlével vagy
friss fűszernövényekkel. Összességében a lohikeitto egy ízletes és egészséges
választás azoknak, akik szeretnének valami újat kipróbálni a konyhában.
Bátran nekiláthatunk ennek a finn specialitásnak, és garantáltan nem fogunk
csalódni az eredményben!