LDH Koleszterin Magas

Az LDH (Lactate Dehydrogenase) egy enzim, amely számos szövetben és sejtben található a szervezetben. Az LDH szerepet játszik az anaerob anyagcserében és a laktát (tejsav) képződésében. A LDH szintjét a vérben mérhetik meg, és az enzim aktivitása különböző szövetekből és sejtekből származó károsodások jele lehet.

Az LDH normál tartománya az enzim mérése és a laboratóriumi referenciaértékek szerint változhatnak. Általánosságban elmondható, hogy az LDH szintje az egészséges egyénekben alacsony, és az LDH értékek emelkedhetnek különböző okok miatt, például:

  1. Szöveti sérülések: Az izom- vagy szívizomsejtek sérülése, például szívinfarktus vagy izomtörés esetén az LDH szintje megemelkedhet.
  2. Májbetegségek: Bizonyos májbetegségek, például hepatitis, cirrhosis vagy májdaganatok is növelhetik az LDH szintjét.
  3. Vérsejtek károsodása: Az LDH a vörösvérsejtekben is megtalálható, és ha a vörösvérsejtek elpusztulnak (pl. hemolízis), az LDH szint is növekedhet.
  4. Daganatok: Bizonyos daganatok, például limfóma vagy leukémia, szintén megemelhetik az LDH szintet.

A magas LDH szintet okozó probléma kezelése az alapbetegség kezelésével kezdődik. Például, ha a magas LDH szintet szívizominfarktus okozza, akkor az infarktus kezelésére irányuló terápia lehet szükséges. Ha májbetegség vagy egyéb probléma okozza, az orvos által előírt kezelési tervet kell követni. Az LDH szint önmagában nem kezelhető vagy csökkenthető, hanem a megfelelő orvosi diagnózis és terápia alapján kezelendő. A kezelés sikerét az alapbetegség állapotának javulása vagy normalizálódása jelzi.

LDH Koleszterin Magas