A malé, vagy más
néven krumplilisztes galuska egy hagyományos magyar étel, amelyet legtöbbször
karácsonykor vagy bármilyen ünnepi alkalomra készítenek. A recept egyszerű és
könnyen elkészíthető, így akár hétköznapokon is elkészítheted ebédre vagy
vacsorára. A maléhoz először is meg kell főzni a krumplit héjában. Miután
megfőtt, hámozd meg és törjük össze pépesre. Adj hozzá sót és lisztet, majd
gyúrd össze a tésztát. A tészta ne legyen túl kemény, de ne is legyen túl
lágy, csak annyi lisztet adj hozzá, amennyit felvesz. Miután elkészítetted a
tésztát, formázz belőle galuskákat. Ezt könnyedén megteheted kézzel vagy
kanállal. A galuskákat forrásban lévő sós vízbe tedd be főni. Amikor
feljönnek a víz tetejére, még kb. 5-10 percig főzd tovább őket. Amikor
elkészültek a galuskák, vedd ki őket a vízből és szűrd le őket. Ezután már
csak tálald az ételt kedvenc körettel vagy leves mellé. A malé nagyon finom
és laktató étel, amely egyszerű alapanyagokból készül. Érdemes kipróbálni ezt
a hagyományos receptet otthon is! Jó étvágyat!
