A gyors élesztős
kenyér egy könnyen elkészíthető és gyorsan kelesztés nélkül elkészíthető
változata a hagyományos kenyérnek. Ideális választás azoknak, akik
szeretnének friss, házilag sütött kenyeret enni, de nincs idejük vagy
türelmük hosszú órákat várni a tészta kelesztésére. Az első lépés a recept
elkészítésekor az élesztő aktiválása. Ehhez langyos vízben vagy tejben oldjuk
fel a száraz élesztőt, majd hagyjuk állni pár percig, amíg habos lesz a
felszíne. Ezután adjuk hozzá a lisztet, sót és egyéb ízlés szerinti
hozzávalókat (pl. magvak, zabpehely stb.) a tálban lévő élesztős keverékhez.
A következő lépés a tészta gyúrása. Gyúrjuk addig, amíg egy rugalmas, sima
tésztát kapunk, majd formázzuk meg a kenyeret és helyezzük sütőpapírral
bélelt tepsibe. Hagyjuk pihenni pár percig, majd vágjuk be a tetejét egy éles
késsel. Végül süssük előmelegített sütőben kb. 30-40 percig, amíg aranybarna
nem lesz a kenyérünk. Ha megsült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni
legalább 10-15 percig, mielőtt felszeletelnénk és fogyasztanánk.
Összességében a gyors élesztős kenyér remek alternatíva lehet mindazoknak,
akik szeretnének friss kenyeret sütni otthon anélkül, hogy sok időt kellene
ráfordítaniuk. Könnyen variálható ízesítésekkel és hozzávalókkal is, így
mindenki megtalálhatja azt az ízt, ami neki leginkább megfelel.
