Az élesztő egy
olyan mikroorganizmus, amely fontos szerepet tölt be a kenyér, péksütemények
és más tészták elkészítésében. Az élesztő segítségével a tészta megkeltetése
során levegőt vesz fel, ami eredményeképpen a sütemények könnyű és puha
állagúak lesznek. Az élesztőt általában száraz vagy friss formában lehet
beszerezni. A legtöbb háziasszony a száraz élesztőt részesíti előnyben, mivel
könnyen tárolható és hosszabb ideig eltartható. A friss élesztőnek viszont
erőteljesebb az íze, és sokak szerint jobb minőségű is. Az élesztő aktiválása
nagyon fontos lépés a sütés során. Ehhez általában langyos folyadékra van
szükség, például langyos tejre vagy vízre. Az élesztőnek ezután pár percig
pihennie kell, hogy meginduljon az erjedési folyamat. Ha az élesztő már
aktív, akkor hozzáadhatjuk a tésztához a többi hozzávalóval együtt. Fontos,
hogy ne túlmelegítsük az élesztőt, mert ezzel elpusztíthatjuk az élő
organizmusokat benne. Az élesztő segítségével nem csak kenyeret lehet sütni,
hanem például pizza- vagy kalács tésztát is készíthetünk vele. Érdemes
kipróbálni otthon is az élesztős sütés-főzést, mert a frissen sütött
pékárutól semmi sem finomabb!